slaap kindje slaap

Slaap, kindje, slaap

Terwijl ik dit stukje probeer te schrijven, heeft mijn dochter me al 3x geroepen. Ze ligt in bed en meestal valt ze gelukkig gelijk in slaap. Maar vanavond lukt het blijkbaar niet. De eerste keer was er iets ‘gebroken’. Dat is raar, want wat kan er nu breken als je in bed ligt en probeert te slapen? Ze had het slim aangepakt, want deze opmerking maakte mij nieuwsgierig genoeg om gelijk te gaan kijken. En zo trof ik mijn dochter ondersteboven en achterstevoren in haar bed aan, met haar zaklamp uit elkaar geschroefd en de batterij eruit. Dat was dus ‘gebroken’. De tweede keer moest ze hoesten en had ze water nodig. De derde keer was haar favoriete knuffel ‘kwijt’. In dit geval betekent kwijt dat ‘ie 15 cm van haar handen vandaan ligt.

Hoe laat gaat jouw kind naar bed? En hoe slaapt jouw kind?

Wij zijn vrij streng als het op slapen aankomt. Onze dochter van vier moet uiterlijk om 8 uur in bed liggen. En eigenlijk vinden we dat al aan de late kant. Veel eerder lukt niet als we met het hele gezin willen eten. En samen eten vinden we ook belangrijk. Na het eten volgt een standaard ritueel met douchen, tandenpoetsen, nachtkleding aandoen, samen een boekje lezen en een slaapliedje zingen. Ons meisje is heel goed in tijd rekken en smoesjes verzinnen. Soms maken we er daarom een wedstrijdje van: dan zetten we de wekker en probeert ze om binnen de tijd in bed te liggen. Zij vindt dat een leuk spelletje en wij zijn blij als ze opschiet. Slapen doet ze in haar eigen bed. Ook als ze niet kan slapen, blijft ze in haar eigen bed.

Andere gewoontes

Verbaasd horen we soms de verhalen van vrienden. Leven in Singapore betekent een internationale kennissenkring en dus veel verschillende gewoontes. De Italianen en Chilenen laten hun kinderen pas rond half 10 naar bed gaan. En als ze niet kunnen slapen, mogen ze gewoon bij hun ouders in bed komen liggen. Ledikantjes van de peuters staan nog bij de ouders op de kamer. Bij de Australiërs zijn de bedtijden gemengd: de een gaat om half 10 naar bed, nadat ze op de bank in de woonkamer in slaap is gevallen. De ander moet er uiterlijk om half 8 in liggen.  De Duitse bedtijden lijken meer op de onze. En net als de Duitse ouders, waarderen wij een ‘rustige’ avond voor onszelf als de kinderen er op tijd in liggen.

Wat zegt internet?

Een beetje neuzen op internet leert dat een kleuter zo’n 10-13 uur slaap nodig heeft per dag. De een wat meer, de ander wat minder. Onze dochter heeft altijd veel en goed geslapen, gelukkig. Ze moet ’s ochtends om 7 uur opstaan en heeft haar 11 uur slaap ook echt nodig. Na een goede nacht is ze vrolijker en luistert beter. Na een te korte nacht is ze sneller chagrijnig en zie je haar af en toe gapen. Hoe haar vriendjes en vriendinnetjes de dag doorkomen met de late bedtijden is me een raadsel. De Italianen en Chilenen vinden ons Hollanders maar saai, met ons vaste ritme en regelmaat. Maar ja, dan maar saai. In het weekend zijn we minder strikt. Maar die late tijd van half 10 halen we vrijwel nooit.

En hoe doen jullie dat? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Meer blogs lezen van Mireille? Klik hier!


Gepost onder Ouder & Kind met de tag Niet kunnen slapen

Mireille van Reenen

door Mireille van Reenen

Reacties