Mindful schilderen op muziek

Samen doen: schilderen op muziek

Na de vorige oefening die we met je deelden over hoe je mindful kunt tekenen delen we nu deze oefening. Echt een oefening om samen te doen. Zet een paar schildersezels neer of leg een groot vel papier op de (keuken)tafel en zet muziek klaar. Ook deze oefening kalmeert je gedachten en lijkt op een meditatie. Naast het bezig zijn met schilderen luister je ook naar muziek. Kies daarom muziek die zowel jou als je kind inspireert.


Schilderen als meditatie

Als je denkt aan schilderen denk je wellicht aan een Picasso, Rembrandt of een andere meesterschilder. Zij schilderden uiteenlopend. Als we naar de schilderijen kijken lijkt het alsof zij soms met een gedachte, soms met een tafereel voor zich en soms zonder te weten wat er op het canvas kwam te schilderen. Over het algemeen bepalen gedachten wat we schilderen. Dit is een schilderoefening die werkt als een geleide meditatie. Je luistert naar de klanken die je hoort en denkt niet na over hoe het er uit zou “moeten” zien. Je weet het nog niet, en dat is de kunst. Maar hoe doe je dat dan? Schilderen op muziek?

Stappenplan schilderen op muziek

1. Wat leg je klaar?

  • Een stevig groot papier, zo groot mogelijk, voor elke ouder en kind een eigen papier,
  • verf, verschillende kleuren, kwaliteit is voor deze oefening niet belangrijk,
  • kwasten,
  • een geluidsinstallatie of je telefoon of ander apparaat waarmee je muziek kan afspelen,
  • eventueel oordopjes voor het beluisteren van de muziek.

Zorg er voor dat jullie op een plek zijn waar jullie  niet afgeleid kunnen worden, zodat je je helemaal kunt focussen. 

2. Welke muziek speel je af?

Dit kan een uitdaging zijn. Jouw zoon of dochter houdt wellicht van andere muziek dan waar jij zelf van houdt. Bepaal samen wat past bij jullie mood. Spotify heeft veel fijne playlists die je gemakkelijk kan gebruiken. Ook op Youtube kun je muziek als een playlist laten afspelen. Of misschien heb je een CD met muziek die jullie allebei mooi vinden. Het moet bij jullie passen op dat moment. Als je er echt niet uit komt kies dan voor oordopjes om allebei eigen muziek af te spelen, maar dat haalt het “samen doen” gevoel wel wat weg. 

3. Alles klaar? Schilderen maar!

Als alle elementen voor de juiste setting aanwezig zijn kun je gaan beginnen. Zet de muziek aan en focus. Wat hoor je? Wat voel je? Het kan helpen dit eerst te doen voordat je daadwerkelijk de kwast op het papier zet. Laat de muziek jouw hand met kwast leiden. Je schildert de muziek op papier. Het kan zijn dat je rondjes hoort, of lange strepen, horizontaal of verticaal. Schilder op het gevoel van de muziek, de muziek is leidend. Je hoeft hier geen gedachten over te hebben, alles wat je doet is goed.

Wat levert schilderen op muziek je op? 

Je bent samen gefocust geweest op de muziek. Als je wil kun je jullie schilderijen nabespreken, maar dit hoeft niet. Als je het wel doet wees dan voorzichtig met oordelen. Als je het schilderij van jouw kind ziet kun je beschrijven wat je ziet (“ik zie een grote gele streep in het midden en daaromheen paarse stippen”). Oordeel niet, “oh, wat mooi! Of: “veel mooier dan de mijne”. Liever doe je dit niet, daar ging deze oefening niet over! Bespreek wel hoe jullie het vonden en wat het met je deed. Als het goed is was je afgeleid van gedachten en is je creativiteit gestimuleerd. Wanneer wordt het volgende schilderwerk gecreëerd?

Mocht je meer willen weten en doen: hierbij nogmaals de link naar mindful tekenen, hier vind je wat meer achtergrond en hier blikken we kort terug.

door Madelon Gielen

Reacties