Oefening: mindful tekenen

Mindful zijn. Op een creatieve manier. De volgende stap! Voor deze oefening heb je een pen en papier nodig en hoef je geen kunstenaar a la Van Gogh te zijn. Misschien ontdek je wel een nieuw talent? Onze ervaring is dat het je rust brengt. Laat het op je af komen. We nemen je mee in mindful tekenen en wat het met je brein doet.


Mindful tekenen, hoe doe je dat?


Tijdens het mindful tekenen laat je je leiden door je intuïtie. Je hebt hierdoor volledige focus op het tekenen vanuit je gevoel in plaats van dat je in je hoofd blijft.

1. Zoek een fijne plek om te zitten.

Een fijne, rustige omgeving is belangrijk. Een plek in de natuur bijvoorbeeld. Op een bankje in het bos, aan een vijver, of ergens op de grond. Zorg ervoor dat je lekker zit. Als dat voor jou betekent dat dat thuis aan de keukentafel is: doen!

2. Zet elektronische apparaten uit.

Afleiding heb je niet nodig. Gun jezelf rust, neem de tijd en raak niet afgeleid door elektronische apparaten. Door het even niet gebruiken van elektrische apparatuur kun je niet even checken hoe laat het is, toch nog even het nieuws kijken of een spelletje spelen. Dit kan veel rust geven.

3. Muziek of gewoon de geluiden van de natuur.

Je kunt ervoor kiezen om muziek te luisteren, of de geluiden van de natuur als jouw muziek te gebruiken. Volledige stilte kan ook fijn zijn.

4. Pen en papier zijn je beste vriend op dat moment.

Een kleine voorbereiding is handig. Iets om mee te tekenen en iets om op te tekenen. De keuze hierin is vrij, het maakt niet uit wat voor papier, of wat voor potlood of pen. Zolang je er lijnen mee en op kunt zetten is het goed.

5. Geef aandacht aan je omgeving.

Het enige wat je aandacht hoeft te geven, is je omgeving. Je gedachten laat je voor wat ze zijn. Focus je op een punt of voorwerp en neem waar wat je ziet. Zonder oordeel kijken, merk het gewoon op.

6. Houd je pen op het papier, en je ogen gericht op het punt waarop je focust.

Dit is een uitdaging, maar wel een leuke. Teken zonder dat je op je papier kijkt wat je ziet. Dit kun je alleen doen als je volledig geconcentreerd bent. Volledige focus op dat wat je ziet, en laat je hand verder het werk doen.

Vragen die je jezelf kunt stellen die helpen zijn:
– Wat zie ik?
– Welke vormen zie ik? Is het rond, vierkant, lang, kort?
– Zit er een structuur in, is het glad, ruw?
– Zijn er details zichtbaar?

Zet alles wat je ziet, zoals je het ziet, op papier. Dit kunnen lijnen, stippen, vegen, wat dan ook zijn. Laat je niet beperken door kaders: die zijn er niet!

7. Stay focused!

Het gaat er niet om dat het een mooie tekening wordt. Als je naast het papier tekent is dat ook goed. De oefening gaat erom dat je met volledige aandacht kijkt naar het voorwerp, en dat je je hand het werk laat doen op het papier.

Hoe lang deze oefening duurt bepaal je zelf.

Wat levert mindful tekenen je op?


Nadat je voor je gevoel klaar bent, laat je hier bij leiden door jouw kind, kun je deze oefening nabespreken. Je hebt je geconcentreerd op een punt, en doordat je bezig bent met het tekenen heb je geen ruimte voor gedachten. De enige gedachten die je op dat moment hebt zijn het tekenen van wat je ziet. Het werkt als mediteren. Deze oefening maakt je meer ontspannen. Zonder grenzen en afleiding tekenen,  samen als ouder(s) en kind(eren), kan zo fijn zijn. Laten jullie ons weten hoe jullie het hebben ervaren? De volgende oefening is mindful schilderen op muziek. Voor meer achtergrond kun je hier klikken.

door Madelon Gielen

Reacties