oefeningen vakantie

Mindful oefeningen voor de vakantieperiode

De vakantie staat weer voor de deur. Heerlijk natuurlijk als je nog gaat uitwaaien aan zee of misschien wel naar het zuiden afreist voor gegarandeerd lekker weer. Kinderen zijn vaak dol enthousiast dat ze zes weken lang geen getier horen in de ochtend: “Schiet op, eet je boterham op”, “Zo meteen komen we te laat op school, allemaal schoenen aantrekken”. Maar  voor ons ouders kan zes weken vakantie best een uitdaging zijn. Hierbij enkele mindfulness activiteiten die je met de kinderen kunt gaan doen.

Schelpen verzamelen

Allereerst is een dagje strand altijd fijn met kinderen. Ze gaan vaak uit zichzelf al op zoek naar mooie schelpen.  Een rustgevende oefening is om aan tafel een mandala te maken van de gevonden schelpen. Door te starten gaan ze zelf een vorm maken die ze mooi vinden en kunnen ze steeds weer een andere maken. Vaak houden ze dit wel een paar keer achter elkaar vol.

Op een andere dag van de vakantie kan je de schelpen gebruiken om een fotolijst mee te versieren. Laat ze zelf een mooie foto uitzoeken als herinnering aan iets fijns en geef het een mooie plek.

Naar geluiden luisteren

Het is fijn om deze oefening samen met je kind(eren) te doen (een goed voorbeeld doet goed volgen immers). Je kunt eerst rustig gaan zitten op de grond. Je kunt je ogen sluiten maar je kan je ogen ook licht geopend op de vloer gericht houden.  Richt je eerst op geluiden die je buiten hoort. Probeer eens drie geluiden te herkennen. Vervolgens verplaats je je aandacht binnen in huis en kijken je of je drie geluiden kan herkennen. Je kunt jezelf afvragen wat het voor een geluid is, waar hoor je hem en wanneer stopt het. 

Vervolgens kan je ook een geluidsoefening doen met het geluid van een gong of meditatie bel als je deze hebt. Zo niet, dan kan je het eenvoudig vinden op youtube onder ‘meditation bell sound effect’.  Sla zachtjes op de gong (of speel af) en laat de kinderen het geluid volgen. Als ze niks meer horen mogen ze hun vinger opsteken. Als niemand meer het geluid hoort kan je vragen om rustig en mindful de opgestoken hand naar de buik te verplaatsen om de ademhaling te voelen.

Spelen met een ballon

  1. Vertel je kinderen dat het doel is om de bal van de grond te houden en dat ze daarbij zachtjes en rustig bewegen. Het kan helpen als je erbij vertelt dat de ballon erg kwetsbaar is en makkelijk kan breken.
  2. Je kan de ballon ook gebruiken om 2 aan 2 door de kamer of tuin te lopen met een ballon tussen de rug. Dit stimuleert het samen spel en beheerst spelen.
  3. Als laatste kan je een lege ballon gebruiken door piekergedachten in de ballon te blazen. Dit mogen ze hardop zeggen en dan erin blazen, maar in stilte is net zo goed. Als alles erin zit, kan je er een knoop in maken en de ballon weg laten vliegen. Ik doe deze oefening ook vaak denkbeeldig.

Reukspel

Verzamel allemaal spullen met verschillende geuren (pindakaas, lavendel, een bloem, etc) Gebruik een theedoek als blinddoek en laat om beurten 3 tot 5 dingen ruiken.  Je kan ze allereerst vragen wat het is en vervolgens vragen welke emotie of herinnering het bij ze oproept. Mijn allereerste herinnering was de geur van een Cracotte met smeerworst van de peuterspeelzaal!

Silly walks

Dit is heel erg leuk om te doen met het hele gezin! Schrijf per persoon op twee verschillende papiertjes een personage op. Denk aan een oud oma’tje, professor, een model die over de cat walk loopt, iemand die heel verlegen is of bijvoorbeeld iemand die net de lotterij heeft gewonnen. Verzamel ze in een hoed en pak om beurten een papiertje. Leef je uit! Het idee hier achter is niet alleen dat je je bewust kan worden van bepaalde negatieve gedachten maar dat je op deze manier ook goed kan zien hoe je je eigen emotie kan veranderen. Je hebt het zelf in de hand!

Vraag aan elkaar in hoeverre de persoonlijkheid van hun silly walk persoon verschilt met hun eigen karakter. Wat je soms merkt is dat wanneer iemand een persoon nadoet die overloopt van het zelfvertrouwen, zij zich hierdoor ook zekerder voelen.

Geniet van deze oefeningen! We wensen jullie een hele fijne zomervakantie! Mocht je nog meer inspiratie willen voor deze vakantie klik dan hier.

Vind je het leuk om jouw mandala van schelpen, gekke foto van je “silly walk” of andere leuke vakantiefoto te delen? Mail ze naar hello@houseofawarenesskids.com zodat wij ze op onze social media kunnen delen!

door Charlotte Ertekin-Van Haselen

Reacties