glitterbol

Glitterbol

Afgelopen december kreeg ik van mijn lieve zus een mooie sneeuwbol met daarin een parmantig haasje. Onze familie heeft namelijk een tic met het verzamelen van hazen maar dat is een heel ander verhaal. Een sneeuwbol (ook wel glitterbol) heeft altijd iets magisch vind ik. Zien hoe de sneeuw neerdwarrelt terwijl je kunt kijken naar een mooi tafereel. Zo hebben wij onze dochter vorig jaar een sneeuwbol cadeau gegeven van het dorp waar ze voor het eerst heeft geskied. De kleine details die erin verwerkt zijn brengen je weer terug naar die plek en het geeft bovendien rust.

Helaas heeft één van de kinderen de sneeuwbol gister laten vallen maar ik kan het niet over m’n hart verkrijgen om hem weg te gooien. Wie weet volgt daar nog een blog over: “De kracht van het weggooien”. Zou goed zijn met mijn bewaardrift. Ik zou er zelf nog wat van kunnen leren!

Gebruik van een sneeuwbol/ glitterbol

Als je de bol schudt, dwarrelen er opeens ontelbare glittertjes in de rondte. Als je vervolgens de bol stilhoudt, zie je hoe ze langzaamaan weer gaan liggen. En zo is het ook met gedachten. Soms merk je op dat gedachten maar blijven komen en je to-do lijst oneindig is. Bij jouw kind kan het hoofd soms ook overlopen.

Misschien heeft je dochter of zoon net een mooie tekening gemaakt en komt haar kleine broertje of zusje erbij die er op zijn manier een heel kunstwerk van maakt. Hun hele wereld stort nu in, want de tekening is totaal vernield. Boosheid, woede, gedachten, van alles speelt zich af in dat kleine hoofd. Het liefst slaat ze nu om zich heen of barst zij of hij in woede uit. Wat je uiteindelijk wilt bereiken is dat ze in die storm van glitters hun rust weer vinden. Dit kan door even afstand te nemen om je uiteindelijk weer rustiger te voelen.

Praktijk

Vraag je kind of het de glitterbol wil schudden om te laten zien wat er met de glitters gebeurt. Je kunt uitleggen dat ze de bol kunnen gebruiken als ze van streek of onrustig zijn, als een afspiegeling van hoe je kind zich voelt. Hoe bozer of gefrustreerder je kind zich voelt, hoe harder hij of zij de bol kan bewegen. Zodra je kind de bol weer stilhoudt kan je haar vragen op het spektakel in de bol te letten. Wanneer de glitterstorm eenmaal is gaan liggen, vraag je je kind of ze zich kan voorstellen dat de wervelingen in de glitterbol lijken op hoe hij of zij zich voelt. Zorg dat je daarbij nonchalant en nieuwsgierig bent.

De volgende vragen zou je kunnen stellen:

1- hoe voelde het om de bol te schudden?

2- hoe voelde het om naar de glitters te kijken?

3- voel je dat je ook rustiger wordt?

Een kind weet vaak nog niet zo goed zijn gevoelens of emoties te benoemen. Je kan ze daarbij helpen om door te vragen waar ze het in haar lichaam precies voelen. Vaak kunnen ze spanning en woede goed voelen in hun buik, borst of hoofd.

Je kunt een glitterjar ook heel makkelijk zelf maken

Wat heb je nodig?

– een pot met een schroefdeksel

– 2 tubes glitterlijm

– een staafje glitters

– warm water

– 2 druppels kleurstof die je ook in cake kan toevoegen.

– optioneel kan je de deksel met secondelijm dichtmaken.

 

Hoe maak je hem?

Voeg eerst de lijm en glitters toe en vul de pot dan met warm water.

Deksel erop en schudden maar.

 

Het lijkt mij leuk als je je ervaringen met de glitterbol deelt! – Charlotte

door Charlotte Ertekin-Van Haselen

Reacties