Ons verhaal

Eten met aandacht

Er zijn veel kleine en makkelijke oefeningen om iets meer in het moment te komen, samen met je kind. Martine, die al eens een blog voor ons schreef met als titel “Mindfulness kids: een kind zonder stress” deelde deze oefening over eten met aandacht met ons die wij graag weer met jullie willen delen. Deze oefening kun je bijvoorbeeld vanavond aan tafel met het gezin doen, of bij het ontbijt. Of een ander eetmoment, wat voor jullie past! Je kunt de oefening voorlezen aan je kind, we hebben het zo geschreven dat dit kan!

Eten met aandacht

Als je iets eet dan gaat dat vaak helemaal vanzelf. Je weet hoe het moet. Je stopt iets in je mond met je lepel, vork of misschien wel met je handen. Daarna kauw je en na het kauwen slik je je eten door. Je eet tot wanneer je buikje vol zit en soms misschien een beetje meer of minder. Eten heb je nodig om te kunnen spelen (papa en mama om te werken), leren op school maar ook om te lopen of te fietsen. Eigenlijk heb je voor alles wat je doet eten nodig. Maar eten doe je ook vaak vanzelf. Je kent het vast wel dat ineens je bakje chips of boterham op is! Dat had je niet eens gemerkt! Als je met aandacht eet, dan kun je misschien wel veel meer genieten van wat je eet. Je gaat ook iets langzamer eten dan normaal. Probeer het maar eens: eten met aandacht!

Eet vanavond als je aan tafel zit een hap met aandacht. En let eens op:

Wat zie je?

Wat ruik je?

Voel je in je buik dat je trek hebt of juist niet?

Neem dan een hap en probeer die langzaam op te eten.

Wat proef je allemaal?

Wordt je eten nog lekkerder nu je het zo opeet?

Hoe was het?

Jullie hebt de tijd genomen om meer in het moment te komen door met aandacht te eten. Hoe was dit? Waren jullie sneller uit gegeten omdat jullie eerder genoeg hadden gehad? Was het gek om zo langzaam te eten? Of juist helemaal niet? We zijn heel benieuwd hoe jullie het vonden. Laat een berichtje achter in de comments! Ook als je meer van dit soort oefeningen zou willen horen wij dit graag.


Gepost onder Thema: Mindfulness met de tag Mindfulness

door Madelon Gielen

Reacties