achtergrond creatief mindful

Achtergrond: mindful creatief zijn

Als volwassene kan het soms lastig zijn uit je hoofd, uit je gedachten, te komen en je te focussen in het hier en nu. Mindful zijn is iets wat je kan oefenen en daar bij helpen wij jou graag. We weten ook hoe vol de hoofdjes van onze kids kunnen zijn en daarom helpen we ook jouw gezin graag om wat meer mindful te zijn. Voor kleintjes kan het fijn zijn hier speels en creatief mee om te gaan, zie hier: creatief mindful tips en activiteiten.

Creatief mindful

Kinderen krijgen de hele dag prikkels om te verwerken. Ze gaan naar het kinderdagverblijf, de gastouder, naar school, bij een vriendje spelen, hebben zwemles, moeten huiswerk maken, moeten het konijnenhok nog schoonmaken, enzovoort. Je hebt vast een beeld in je hoofd wat bij jouw kind(eren) past. Kinderen, en vooral de wat jongere kinderen, kunnen deze prikkels nog moeilijk verwerken en hebben daar soms wat hulp bij nodig. Dat kan even lekker een glas limonade met papa of mama zijn en quality time hebben met elkaar, of met een strip of leesboek op de bank ontspannen, of slapen. Kinderen verwerken veel van de prikkels die ze gekregen hebben gedurende de dag in de nacht, als ze slapen. Als je merkt dat je kind overdag wat minder makkelijk kan ontspannen is het leuk om de oefeningen in dit thema: “creatief mindful” met hem of haar te gaan doen. De komende oefeningen zullen jullie begeleiden in mandalas tekenen, mindful tekenen en schilderen op muziek. Ook zullen we op het thema terugblikken om te zien hoe je dit in de dagelijkse drukte kan integreren. We hopen dat jullie hier wat aan zullen gaan hebben.

Mandala’s kleuren

We beginnen met een kleine oefening, die je kunt uitvoeren als je dat momentje aan tafel met elkaar hebt of als je merkt dat je kind even rust nodig heeft. Deze oefening is mandalas tekenen. Met het inkleuren van mandala’s breng je rust. Je bent gefocust (binnen de lijntjes of niet) aan het kleuren en kan hiermee even loskomen van de dagelijkse gang van zaken. Wat je nodig hebt is niet veel: kleurpotloden, stiften of pennen – als je bijvoorbeeld een fijne mandala wil kleuren – en de print van een mandala. Je kunt deze bijvoorbeeld hier vinden. Deze oefening is niet alleen leuk voor je kind, maar ook voor jou, dus doe vooral mee!

Wat doet het met jullie?

Merk je dat het jouw kind helpt? Voelt het alsof er meer rust is? Bespreek met je kind of hij of zij een verandering ervoer en of dit voor herhaling vatbaar is! We hebben nog meer oefeningen voor je in petto, dus je kunt de volgende keer ook iets anders proberen. De volgende oefeningen zijn mindful tekenen, mindful schilderen en we blikken terug op al deze oefeningen.

Als je kind voor het slapen gaan ook moeilijk kan ontspannen hebben we een aantal andere oefeningen voor je in het thema: “niet kunnen slapen”. Heel veel succes, laat ons weten hoe het bevalt!

door Madelon Gielen

Reacties