De invloed van kleuren op je gemoedstoestand

Het effect van kleuren op je gemoedstoestand

Heb je wel eens nagedacht welk effect kleuren op jou en je kind jullie gemoedstoestand kunnen hebben? Kleuren zijn overal, sommige kleuren vind je mooi, sommige kleuren niet. Kinderen ervaren dit net zo. Misschien nog wel intenser. Elke kleur heeft een een kracht, een eigenschap. In dit blog leggen we uit welke eigenschappen elke kleur heeft en dat je deze kunt inzetten om de gemoedstoestand van je kind, of van jezelf, te beïnvloeden.

Kleurenpsychologie: kleuren bewust inzetten

Kleuren kunnen kracht geven. Als je een bepaalde kracht wil versterken kan het helpen de kleur die die kracht versterkt te dragen of te verwerken in je omgeving. Zo staat roze symbool voor zachtheid en gezondheid en groen voor geborgenheid en veiligheid. Het gebruiken van kleuren om je gemoedstoestand te beïnvloeden wordt ook wel kleurenpsychologie genoemd.

Welke kleur heeft welke betekenis?

Oranje  symboliseert levenskracht, beweging en warmte. Oranje maakt ons vrolijk. Wat een geluk dat het ons nationale kleur is! 😉 Oranje is een sterke kleur, eentje waar de aandacht snel naar uitgaat door zijn opvallendheid. De kernwoorden die bij de kleur oranje horen zijn onder andere: opvallend – zelfvertrouwen – gelukkig – aantrekkingskracht – enthousiasme.

Rood staat symbool voor energie, fysieke moed en mannelijkheid. Rood kan boosheid, macht en gevaar symboliseren, maar ook seks, passie en liefde. Je denkt wellicht zowel aan een duiveltje als rode rozen. Rood staat voor hartstocht. De kernwoorden die bij de kleur rood passen zijn onder andere: leven – sensualiteit – strijdlust – moedig – liefde – gevaar.

Roze staat symbool voor gezondheid en zachtheid. De kleur van liefde en, als je kinderen hebt, denk je wellicht ook direct aan prinsessen. De kernwoorden die bij de kleur roze passen zijn onder andere: zachtheid – emotioneel – liefde – tederheid – zorgzaam.

Geel  symboliseert optimisme en positiviteit. Bij geel denk je aan de zon en bloeiende bloemetjes. Het is een kleur die energie opwekt, vol vreugde en warmte. Geel blijkt ook de hersenen te activeren en werklust op te wekken. De kernwoorden die bij de kleur geel horen zijn onder andere: intelligentie – warmte – vreugde – energiek – signaal.

Groen staat symbool voor veiligheid, geborgenheid en balans. Groene bladeren aan de bomen en planten. Naast zuurstof brengen ze ook rust en werkt de kleur groen verzachtend. Groen staat voor jeugdigheid en stabiliteit. De kernwoorden die bij de kleur groen horen zijn onder andere: kalmerend – verzachtend – natuurlijk – balans – veiligheid.

Paars staat symbool voor spiritualiteit. Bij de kleur paars kun je ook wel denken aan ijdelheid of waardigheid. Regenten droegen graag paars omdat het een moeilijk te verkrijgen kleur was. De kleur paars staat ook voor authenticiteit, inspiratie, ingetogenheid. De kernwoorden die bij de kleur paars horen zijn onder andere: eigenheid – luxe – mysterieus – eigenzinnig – spiritualiteit.

Blauw symboliseert koelte en neutraliteit. Bij de kleur blauw denk je wellicht aan de lucht, het water. De kleur blauw staat symbool voor vrijheid, openheid en kalmte. Blauw opent de geest om intuïtief te zijn en stimuleert het leven in harmonie. De kernwoorden die bij de kleur blauw horen zijn onder andere: kalmte – kracht – stabiel – openheid – intuïtie.

pompons

Hoe werken kleuren op je gemoedstoestand?

Als je leest waar de verschillende kleuren voor staan kun je je voorstellen dat kleuren je gemoedstoestand beïnvloeden. Als je kind speelt in een omgeving met veel kleuren heeft hij of zij veel prikkels te verwerken. Denk maar eens aan hoe je zelf door een museum loopt. Vaak ben je nog met de verwerking van alle indrukken bezig als je het museum uit loopt. Of misschien heb je op kantoor een drukke omgeving met veel kleuren door elkaar. Je zult merken dat dit meer drukte in je hoofd geeft en dat je daardoor ook sneller afgeleid bent. Voor kinderen werkt dit precies zo. Ik durf te beweren dat dit zelf intenser is, omdat zij nog niet precies weten hoe ze bepaalde prikkels kunnen verwerken en verwerpen. Denk ook aan een voorbeeld van rust: een yogaschool. Het heeft een reden dat yogascholen zo natuurlijk mogelijk met hout, planten, en veel wit ingericht zijn.

Het effect van kleuren kunnen per persoon verschillen

De uitleg van de kleuren zoals hierboven beschreven zijn slechts een richtlijn. Kleuren kunnen bij verschillende mensen verschillende emoties oproepen. Je neemt uit je ervaring en belevenissen mee wat kleuren voor jou betekenen. Het is wel interessant om te testen of andere kleuren een andere gemoedstoestand opwekken. Kijk eens naar de kamer van je kleintje mocht hij of zij druk zijn: heb je genoeg verzachtende of rustige kleuren aangebracht? Wie weet heeft een aanpassing een positief effect!

Hoe integreer je kleuren in je leven?

Kleuren in kleding kunnen je een bepaald gevoel geven. Als ik een moeilijk gesprek op mijn werk moet voeren draag ik een touch of rood, om me krachtiger te voelen. In een ruimte met geel word ik opgewekt en voel ik warmte over mij heen komen. Maar ik hou ook van een beetje groen in mijn omgeving zodat ik me wat rustiger voel. Soms is een knallend kleurtje in je omgeving fijn om je net wat meer energie te geven.

invloeden kleur

Hoe kun jij hier mee gaan spelen? Je kunt beginnen met de kleuren om je heen bewust te zien. Wat doen bepaalde kleuren in kleding of interieur met jou? En wat leveren ze jouw kind op? In de ballenbak van de Ikea wordt je kind vast heel druk. Hoe is dat in de wachtruimte van de huisarts of tandarts, waar het vaak heel clean is? Los van de energie die een ballenbak of tandarts met zich meebrengt doet de omgeving zeker ook iets met de gemoedstoestand.

Oefen met kleuren en het effect op jou en je kind

Ook kun je letten op op welke plekken welke kleuren gebruikt worden. Kun je opmerken wat de intentie van het gebruik van deze kleuren is? En past het bij je? Of niet? Kleuren kun je inzetten om krachten te onderstrepen of een beetje hulp te krijgen en het is goed te ervaren wat jou en je kind helpt en niet.

Als je wat hulp nodig hebt kun je eens met een kleurenspecialist gaan praten. Dit kan iemand zijn die gespecialiseerd is in kleuren in kleding, of een interieuradviseur die dit voor je inrichting kan bekijken en tips en adviezen kan geven. Ook zou je met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld een kussen in de kleur die je aanspreekt, kunnen ontdekken of de kleur je gemoedstoestand verandert. Bij de kinderen kan je bijvoorbeeld experimenteren met de kleur van de dekbedden of pyjama’s.

Veel plezier en succes!


Gepost onder Mindfulness & Yoga met de tags Creativiteit en zelfvertrouwen

door Madelon Gielen

Reacties