yoga oefeningen

Drie yoga oefeningen die kids maar al te graag meedoen!

Wij volwassenen kunnen veel leren van kinderen. Heel veel zelfs! En kinderen van jongs af aan bezig laten zijn met awareness is helemaal zo gek nog niet. Bewustzijn is iets natuurlijks, dat we gedurende de jaren waarin wij ouder worden af lijken te leren. Mijn vriend denkt overigens dat ik onze zoon beheks met salie, wierook en “Om Mani Padme Hum’s” om zijn interesse naar yoga en bewustzijn te wekken, maar niets is minder waar. Drie yoga oefeningen die kids interessant vinden!

Monkey see, monkey do

Tijdens mijn do-in yogalessen komen veel meridiaan-strekkingen maar ook Shiatsu-massages aan bod die effectief en leuk zijn voor thuis, ook voor kinderen!

Die keren dat ik thuis op de mat oefen, komt onze zevenjarige zoon maar wat graag kijken naar wat ik aan het doen ben, direct gevolgd door zusje lief van vier. Spontaan, zonder dwang, salie, wierook op Boeddhistische mantra’s.

Nadat ze de eerste keer even toekeken naar wat ik aan het doen was, wilden zij zelf ook heel graag meedoen. Het is een ontzettend mooie en fijne manier om met je kinderen bezig te zijn. De interactie en het bewust samen met elkaar bezig zijn. Even heel iets anders dan de andere alledaagse dingen.

Yoga oefening 1: Bewust ademhalen

Letten op je ademhaling is al heel interessant voor de kleintjes. Ga op je knieën zitten (Seiza houding). Adem samen heel diep in en ook weer uit. Ik vertel ze hierbij, dat we een soort ballonnetjes in onze borst hebben die je rustig helemaal kunt opblazen en weer leeg kunt laten lopen. We voelen samen wat het met je buik doet. Je buik gaat helemaal naar buiten en naar binnen!

Interessant! En dit bewuste ademhalen nemen we net als bij de “grote mensen”, gewoon lekker mee in alle oefeningen.

Yoga oefening 2: Sterren plukken

Nog een hele leuke oefening om samen te doen. Wij strekken onze lever- en galblaas meridiaan, maar zij plukken sterren! Je gaat met gespreide benen op de grond zitten. Bij volwassenen zit je met de voeten tegen elkaar aan, met die korte beentjes laat je ze hun voetjes tegen de binnenkant van jouw benen zetten. Je geeft elkaar kruislings dezelfde hand en blaast je longen/ballonnetjes rustig op door diep in te ademen. Tegelijkertijd strek je op die inademing langzaam je andere hand langs je oor omhoog en reik je helemaal recht naar boven, naar de maan en sterretjes. Daar pluk je een sterretje, hierna laat je je ballonnetjes langzaam leeglopen en buig je op je uitademing met je sterretje in tegengestelde richting naar je voet (linkerhand buig je naar je rechter voet). Het sterretje hang je vervolgens weer langzaam terug op een inademing en daarna doe met je de andere zijde precies hetzelfde.

Yoga oefening 3: Drukte uit je voetjes

Deze oefening is een hele fijne, afkomstig uit de Shiatsu-massage. Ik vertel hierbij dat wanneer de dag een beetje te druk is geweest met school en alles, ik alle drukte uit hun voetjes kan halen en laat ze lekker op hun buik liggen, voetjes plat op de grond. Dan ga ik lekker dichtbij ze zitten en oefen zachtjes druk uit op de voetzooltjes met de muizen van mijn handen. Gewoon zachtjes drukken, vanaf de helft van de voet naar de tenen. Houd de druk even vast, laat weer los en beweeg zo over de hele zooltjes. Doe dit een poosje en wrijf hierna met beiden handen vanaf de knieholtes zo over de kuiten, de voeten en wrijf af bij de tenen in één snelle vloeiende beweging. Geniet samen van het contact en de aanrakingen en laat ze dit natuurlijk ook bij jou uitvoeren! Succes gegarandeerd, weg met die drukte!

 


Gepost onder Mindfulness & Yoga met de tag yoga

Eline van den Hoek

door Eline van den Hoek

Reacties