Combatyoga

Combatyoga voor jongens

Jongens zijn sterk, jongens zijn dapper (en stoer)! Toch zie ik meer meiden in de kinderyogalessen dan jongens. Het groeit gelukkig wel, en ik merk dat de behoefte vanuit ouders steeds meer aanwezig is; ‘Mijn zoon is heel druk, en kan zich moeilijk concentreren, daarom hopen we dat yoga hem hierbij kan helpen’. Of ‘ik merk veel onrust bij mijn zoon, hij kan moeilijk stilzitten, behalve als hij achter de iPad zit.’ Of.. ‘Mijn kind kan moeilijk in slaap komen, zou yoga kunnen helpen?’

Die onrust en iPads hebben natuurlijk ook met de tijdgeest te maken. In mijn tijd was dat allemaal nog niet. Balans is hierbij dan ook van belang, Natuurlijk kan een filmpje kijken geen kwaad, maar uren op een scherm kijken is niet echt bevorderlijk voor de fysieke en sociale ontwikkeling van een kind. En voor volwassenen natuurlijk ook niet.

Combatyoga is het antwoord?

Na een aantal jaren van het geven van kinderyogalessen wilde ik mij graag meer verdiepen in jongens en kinderyoga en ik volgde deze module bij Heleen Purperhart. Wat hebben zij nodig, hoe kan ik hen ook betoveren met de kracht en voordelen van kinderyoga. Ik bedacht daarom: Combatyoga! Ik denk dat dit mogelijk het antwoord is. Verschillende vechtsport technieken worden gecombineerd met kinderyoga.

Het is bekend dat jongens, naast meisjes*, veel bewegen, rennen, klimmen, stoeien etc. en vaker op voetbal, hockey of inderdaad voor een vechtsport kiezen. Maar er is ook behoefte aan ontspanning bij jongens, want bij veel inspanning is alleen maar liggen, vertellen bij de verstelsteen, luisteren naar mooie muziek of in een krijgerhouding of heldenhouding staan toch heel fijn en belangrijk.

Zo ontwikkelen ze meer focus en leren ze bij zichzelf te blijven en te ervaren wat ze ook vanbinnen voelen. Om aan beide behoeftes te voldoen, geeft de combat ze enerzijds een pittige work-out met elementen van verschillende vecht en verdedigingssporten en de yoga anderzijds ontspanning en reflectie.

Waarom ik kinderyogadocent ben?

De reden voor mij om kinderyogadocent te worden, was eigenlijk heel simpel. Tijdens een Yogafestival op Terschelling kwam ik in aanraking met een kinderyoga workshop en was direct om. Na jaren van het doen van volwassen yogalessen had ik eens zin in wat anders. De lessen van Patty Jongemaets zorgden ervoor dat ik zelf kind kon zijn en op een hele speelse en spirituele manier de yoga kon ervaren in mijn lijf en in mijn gedachten. Het gaf mij vooral intens veel plezier en bewustzijn, wat eigenlijk heel simpel te benaderen is voor kinderen en zoveel meer geeft dan we eigenlijk beseffen. En je lekker voelen in je lijf is het fijnste wat er is.

Hoe werkt kinderyoga?

Bij kinderyoga werk je zowel individueel als met elkaar. Er zijn houdingen die je alleen met elkaar kunt doen en dat geeft veel spelplezier. Naast bewegen zijn er meerdere elementen die in een les voorbijkomen zoals oefeningen met mindfulness, massage en visualisaties (geleide meditatie) en kunstwerken maken. Ook kan een speloefening aan bod komen, waarbij de kinderen hun emoties mogen tonen en er vervolgens mee te spelen. Op die manier kunnen ze emoties eerder bij zichzelf en anderen herkennen.

*Bij genoeg animo komt er ook een combatyogales voor meiden.

Ik hou jullie graag op de hoogte van mijn ervaring met combatyoga. Als je deze vorm van yoga leuk vindt voor je eigen kind, schrijf hem of haar dan nu in via mijn website of kijk op mijn facebook of instagram. We spreken elkaar snel weer!


Gepost onder Mindfulness & Yoga met de tags combatyoga, jongens en yoga

door Emmelie Zipson

Reacties