Twee simpele en een beetje rare regels voor het opvoeden van kinderen (regel 2)

Twee simpele en een beetje rare regels voor het opvoeden van kinderen (regel 2)

De basis van hoe ik onze vier kinderen opvoed bestaat uit twee hele simpele en misschien wel een beetje rare regels. Vorige week heb ik regel 1 met je gedeeld: “Je hebt je eigen weg.”. Erg handig om aan je kinderen te leren omdat jij dan zelf minder hoeft te doen. Maar het gaat nog iets dieper dan dat.  

Deze week gaan we het over regel 2 hebben. Regel 2 is:

Je kunt met mij over alles praten.

Deze regel is naarmate kinderen ouder worden steeds belangrijker. Wat ik als vader wil voor mijn kinderen is dat ze gelukkig worden. Logisch. Ik denk dat verbinding een belangrijke factor is in de geluksbeleving van een mens. Hoe kunnen je kinderen zich met hun papa (of mama) verbinden? Dat gaat alleen maar lukken als ze je kunnen vertrouwen.

Mijn manier om te zeggen “ik vertrouw je” is:

“Je kunt met mij over alles praten.”

Ken je het verhaal van die rode knop?

Er was eens een papa die zei tegen zijn kinderen “Luister kind, je mag alles. Maar je mag niet aan deze rode knop zitten! Kijk eens, mooi is die rode knop he? Daar mag je dus NIET aanzitten. Begrepen? Niet, never, nooit niet aan die rode knop zitten.”

Wat gaat er dan om in een kind?

“Niet aan de rode knop zitten. Nooit never niet wel aan de rode knop zitten. Rode knop, rode knop. Niet wel? Begrepen. Rode knop. Drukken. Oeps.”

Wat gebeurt er dan?

“Papaaaa ik heb geloof ik toch een beetje de rode knop ingedrukt.”

Allemaal metaforisch natuurlijk maar je begrijpt me wel.

(Dit werkt ook zo bij mannen trouwens.)

Daarom heb ik besloten, of zo is het meer intuïtief gelopen, dat ik niet aan “de rode knop” doe. Dus in plaats van “mag niet” zeg ik:

“Je kunt met mij over alles praten.”

Ik heb namelijk liever dat de kinderen fouten maken en daar open over zijn (en mogelijk iets leren?) dan dat ze fouten maken en gesloten zijn. Nu leef ik echt niet in de illusie dat ze me alles vertellen. Don’t worry. Ik zeg alleen dat de deur om met mij te praten open staat.

Vergeleken bij mij, wat zijn mijn kinderen toch relatief relaxed!

En de kinderen hebben mij en mijn soms wat vreemde vrienden meegemaakt dus ze geloven wel dat ik niet heel snel iets raar vind. Ik praat ook open over mijn leven en hoe ik was toen ik tussen de 13 en de 17 was (hun leeftijden zijn 13, 15 en 17). Vergeleken met mij vallen die schatjes nog best mee. Vallen die schatjes heel erg mee eigenlijk.

Sorry mam voor mijn pubertijd.

Vergeleken bij mij, wat zijn mijn kinderen toch relatief relaxed!

Hopelijk zijn dit de bijeffecten van regel twee

Ik hoop dat met deze tweede regel het volgende gebeurt. Ik zeg “Ik hoop” omdat ik geen idee heb hoe de toekomst eruit gaat zien. Ik heb wel heel veel vertrouwen in de kinderen en hun toekomst. Dit zijn hopelijk de bijeffecten.

Mijn kinderen zijn al zelfverantwoordelijk door regel 1: je hebt je eigen weg. Samen met regel 2: je kunt met mij over alles praten, leren ze:

  • Zelf keuzes maken
  • Rebels zijn en je eigen gut-feeling vertrouwen
  • Als je door rood fietst dan heb je je ogen open en let je op het verkeer
  • Fouten maken en weer opstaan
  • Je uiten tegenover mensen die je kunt vertrouwen als je het (weer eens) verneukt
  • Durven, kunnen en willen verbinden met mensen
  • Durven te vertrouwen
  • Een goede vriend zijn voor anderen omdat je “met mij overal over kunt praten”
  • Open en vrij zijn
  • En dus gelukkig zijn

Ja je moet hoog inzetten toch?

Tot nu toe gaat het best goed. Allemaal op het VWO en geen extreme coma zuip acties, danwel overdreven drugsgebruik. Ook nog geen full time rokers in the house.

Ik ben trots. Ook op mezelf omdat ik niet alleen leuk een bloggie schrijf over deze regel. Deze filosofie wordt geleefd en ze praten met mij over dingen waar ik nooit never nooit niet met mijn moeder over zou hebben durven praten.

Sorry mam.

Dus regel 2:

Je kunt met mij overal over praten.

Wat vind jij?

Ik hoor graag je reactie. Dus als je iets te melden hebt doe dat alsjeblieft. Ik connect graag met je en wil altijd bijleren. Dus als je nog goede tips hebt, don’t be a stranger!

Groetjes, succes en veel plezier deze week.

– Tim

Koop een leuk boek met nog meer filosofische lessen van kinderen. Voor jezelf of een vriend of  vriendin.

Hier kan je regel één nog een keer teruglezen.

 


Gepost onder Inspired by met de tag No stress

Tim van der Vliet

door Tim van der Vliet

Reacties