surfen met puberdochter

Surfen met je puberdochter, aanrader!

In ons huishouden verandert er van alles als je 12 wordt en naar de middelbare school gaat. Behalve al die puber hormonen die door je lichaam gieren krijg je van mij ook meer verantwoordelijkheden, kledinggeld, mooie iPhone, en een vakantie alleen met je pa!

Ik noem dat yogiles. Naast school wil ik de kinderen graag wat straatwijsheid bijbrengen. Of levensles kun je het ook noemen. Yogiles is leren duiken, surfen en parachutespringen, je talen goed spreken (bestel jij even schatje?), leren ademen (Wim Hof Methode), leren ontspannen (mediteren is een woord dat ik niet gebruik maar ze doen het wel als het moet vlak voor een toets). Empatisch gedrag is belangrijk. Ik noem dat mensen kunnen lezen zodat je weet wanneer je lekker brutaal kan zijn tegen een leraar maar ook juist wanneer je je mond moet houden omdat je ziet dat de leraar op ontploffen staat. Yogiles, levensles, empathisch gedrag, je begrijpt me wel toch?

Reizen

Reizen is een heel belangrijk onderdeel van yogiles. Want door reizen wordt je uit je comfort zone getrokken. Eigenlijk is reizen een beetje eng ergens. Je leert andere culturen kennen waardoor je toleranter wordt en meer respect krijgt voor mensen die anders denken dan jij. Reizen is iets waar je geld aan uitgeeft maar waar je daadwerkelijk rijker van wordt.

Met mijn oudste zoon ben ik naar Argentinië gegaan want hij wilde naar Bocas Junior Voetbal. Met mijn oudste dochter naar Singapore want zij is een shopaholic. Mijn jongste dochter is nu 13 en gaat naar 2 VWO op een Amsterdamse school. Ze is een coole chick en zei koos, hoe kan het ook anders, voor een weekje surfen in Marokko. En ik dacht: yes! Want surfen is een hele leuke sport. En op vakantie met een van je kinderen. Gewoon one-on-one is super bonding.

Mijn dochter was wel heel duidelijk vooraf. “Papa, even luisteren ajb ja? Ik wil niet dat we alleen maar gaan surfen want ik ken jou. Misschien vind ik het helemaal niet leuk en dan ben jij alleen maar in de zee. En dan ben ik alleen.” Het klopt dat ik af en toe een kinderlijk enthousiasme krijg voor iets en dat ik dan een beetje ego word. Ik beloofde dat we niets van tevoren gingen boeken behalve een slaapplaats en dat we het gingen aanzien.

Wijze levensles

Een typische surf uitdrukking (en een wijze levensles) is:


You cannot control the sea  but you can learn to ride the waves.

 

Toen ik die voor het eerst las dacht ik. “Hey, dat gaat over wat er in mijn hoofd gebeurt!” Ik kan mijn gedachten niet controleren maar wel leren met mijn gedachten om te gaan.” Still learning to ride that wave maar dat is een ander verhaal. In dit geval kwam het neer op luisteren naar mijn dochter. Cannot control that sea! En aanzien wat er ging gebeuren qua surfen. Learning to ride the wave.

We kwamen aan in Taghazout in Marokko en de eerste dag surfen was meteen raak. Voor mijn dochter dan. Wat bleek. Ze is een talent! Enne, ego crusher, op haar eerste dag deed ze wat ik na 14 dagen surfen pas kon. Ze pakte zonder hulp een golf die nog niet gebroken was. Dat noem je “catching a green wave”. En dat was weer een ego boost. Mijn dochter is een surftalent!

Dat is een van de leuke dingen van kinderen hebben. Als we een spelletje spelen en ik win. Nou, dan win ik. Maar als ik verlies dan wint mijn bloed! Win-win situatie. Dus met andere woorden. Ik was heel trots op mijn dochter.

Elkaar (nog) beter leren kennen

Naast dat we surfen nu als gezamenlijke liefde hebben is het gewoon echt te gek om met een kind (lees 1 kind) te reizen. Je leert je eigen kind zoveel beter kennen. En zij mij. Naast samen beslissen wat we gaan doen, waar we gaan eten en dat soort dingen hebben we het ook over hele persoonlijke en ook filosofische dingen gehad. Daar kom je eigenlijk vanzelf.

Belangrijke les voor mij is (wederom) luisteren naar wat je kind te vertellen heeft. Niet alles vol willen plannen. Samen beslissen. Samen surfen. Samen “learning to ride the waves”.

Helemaal chill. Aanrader.

Meer van Tim lezen? Klik hier.


Gepost onder Inspired by met de tag Opvoeden

Tim van der Vliet

door Tim van der Vliet

Reacties