De filosofische lessen die je van kinderen kunt leren

De filosofische lessen die je van kinderen kunt leren

Tim heeft een manier gevonden om de opvoeding van zijn vier kinderen leuk te houden. En gelukkig wil hij deze manier graag met ons delen. Hij schrijft wekelijks een stuk over wat hij mee maakt, waar hij over nadenkt en over zijn leven als huispapa. En het begint bij misschien wel de basis. Lees je mee?

Mijn maniertje om het leuk te houden

Onze kinderen zijn 17 (zoon), 15 (dochter), 13 (dochter) en 4 (zoon). Ik ben dus nu bijna achttien jaar vader. Na achttien jaar besef ik dat ik nog steeds het wiel aan het uitvinden ben. Maar op een of andere manier is het best wel leuk. Ja, je leest het goed. Met drie pubers en een klein mannetje in huis kan het leven best mooi zijn. Je mag je gerust achter je hoofd krabben nu. Hoe ik het leuk houd ga je lezen in de volgende blogs. Bereid je maar vast voor op verhalen uit een familie waar dingen echt niet altijd perfect zijn. Het omgekeerde eerder.

Ik heb een soort van maniertje gevonden om het leuk te houden. Dat maniertje is: “Ik weet helemaal niets.” Natuurlijk weet ik wel iets. Ik heb economie gestudeerd en ik ben beursman en ik schrijf boeken en geef workshops en ik coach en allemaal dat soort dingen. Maar qua ouderschap… Wat weet ik nou eigenlijk?

 

Ik heb geleerd om die imperfectie te omarmen. Want dat is een ding wat ik heel zeker weet: ik ben een heel imperfecte vader. Mijn kinderen weten dat en zijn daar meestal wel oké mee. Ze zijn zich er ook bewust van dat ik veel van ze leer.

De filosofische lessen die je van je kinderen kan leren

Veel van die dingen die ik van de kinderen leer zijn best wel filosofisch. Soms best wel diep. Soms juist heel simpel. Ik heb hierover een klein boekje geschreven dat je in 20 minuten uitleest. Het heet “Papa, je snapt er ook helemaal niets van hè?”. Het staat vol met korte quotes en inzichten die ik van de kinderen heb geleerd. Het ouderschap heeft me geholpen in mijn pad, in mijn persoonlijke ontwikkeling zeg maar.

Je begrijpt het al natuurlijk. Dat ik vaak te horen krijg dat ik er weinig van snap. De titel van mijn boek is een letterlijke quote overgenomen van een van mijn dochters toen ze een jaar of 9 was. Zoals ik ook schreef in dit blog. Het was een warme dag in juli 2010 toen ik met mijn oudste dochter aan het wandelen was ergens in Amsterdam. Ze gaf me haar jas en zei “Hou vast!”. Verbaasd door haar toon mompelde ik “Waarom zou ik dit vasthouden?” Ze zette me direct op mijn plek door me recht aan te kijken terwijl ze zei: “Papa, je snapt er ook helemaal niets van, hè?” Die quote zou net zo goed van Socrates, de beroemde Griekse filosoof kunnen komen. Socrates werd gezien als de meest slimme persoon op aarde. Simpelweg omdat hij besefte dat hij niets wist.

“De enige wijsheid is weten dat je niets weet” 

– Socrates

Ik hoef alleen maar open te staan voor de lessen die mijn kinderen mij geven

Dusss, voel je hem al een beetje? Mijn dochter, Socrates, één pot nat. Ze zeggen dezelfde dingen. Ik hoef alleen maar open te staan voor de lessen die mijn kinderen mij geven. Hoe simpel dit klinkt, het doet soms wel pijn hoor. Maar misschien is dat voor jou dan wel weer minder vervelend want of je nou zelf ouder bent of niet, andermans problemen en uitdagingen zijn stiekem wel lachen…toch? Nou ja, ik hoop het.

Soms zal ik ook een beetje rauw zijn. Ik zal heel gangbare ideeën uitdagen omdat ik geloof dat ik niets weet of niets helemaal zeker weet. Daardoor vind ik het interessant om de dingen die ik denk te weten tegen het licht te houden van mijn volle verstand. Als ik precies het omgekeerde denk, wat gebeurt er dan? Leuk? Ik heb er zin in!

Wat ik van ze leer, en van het ouderschap, en de moeilijke situaties, en de mooie situaties, en het wespennest op mijn schouders dat hoofd genoemd wordt, ga je lezen in de blogs die iedere week gepost wordt op deze site.

Groet en tot volgende week!

– Tim

Koop een leuk boek met nog meer filosofische lessen van kinderen. Voor jezelf of een vriend of  vriendin. Klik hier.


Gepost onder Inspired by met de tags No stress en Opvoeden

Tim van der Vliet

door Tim van der Vliet

Reacties