regels voor het opvoeden van kinderen

Twee simpele en een beetje rare regels voor het opvoeden van kinderen (regel 1)

Hoi, ik ben dus vader van vier kinderen: 3 pubers en een kleintje van 4. Ik hou ervan om dingen heel simpel te maken. Ja ik ben een man: inderdaad. De basis van hoe ik de kinderen opvoed bestaat uit twee hele simpele en misschien wel een beetje rare regels. Deze week regel 1, volgende week de tweede regel.

Laten we beginnen met regel 1:

Je hebt je eigen weg

Ik vertel dit de kinderen vanaf het moment dat ze kunnen lopen (ongeveer). Nou, eigenlijk ben ik hier weer geïnspireerd door mijn oudste dochter. Haar eerste zinnetje was toen ze een jaar of twee was: “zelf doen”. Bij alles wat je vroeg of ze iets wilde was haar antwoord: “zelf doen”.

Ik bedacht dat dat eigenlijk helemaal geen slecht plan was!

Namelijk, “zelf doen” of “Je hebt je eigen weg” maakt het ouderschap makkelijker. Want hoe meer je kinderen zelf doen hoe minder jij hoeft te doen. En hoe minder jij hoeft te doen hoe meer tijd je hebt voor andere dingen dan je kinderen. Which is a good thing.

Ik weet het, ik ga soms niet heel diep.

Zelf aankleden, zelf banaan snijden (dan wel even dat iets bottere mes geven zodat er over een minuutje nog steeds 10 vingertjes aanzitten), zelf je bord opruimen, zelf een youtube filmpje aanzetten. Zelf doen is misschien wel de mooiste mantra in een huishouden met kinderen.

Je hebt je eigen weg dus zelf doen

Wat je hoopt is dat die woorden naresoneren in het brein van je kleine. Als hij of zij denkt hulp nodig te hebben. “Oh ja, ik heb mijn eigen weg. Zelf doen!”.

“Je hebt je eigen weg” heeft een heel erg positief bijeffect.

Namelijk je leert je kind een bepaalde vorm van zelfverantwoordelijkheid, al op heel jonge leeftijd. Zelfverantwoordelijkheid, verantwoordelijk voor je eigen weg, je eigen leven.

Hmmmm dat zou ik ook wel aan een aantal volwassenen willen leren die een beetje te lang in de slachtofferrol blijven hangen. Maar dat terzijde.

“Je hebt je eigen weg” heeft al een paar keer voor een interessante situatie gezorgd.

Mijn vierjarige Liam heeft door dat als hij dit uitdraagt papa wel heel erg blij en trots kijkt. Dus als je aan Liam iets vraagt in de trant van: “Liam hoezo ben jij zo leuk/grappig/bijdehand/goed gekleed of whatever”. Dan zegt hij, meestal met een bijdehand koppie alsof ik er echt niets van begrijp: “Omdat ik mijn eigen stylo heb”. Dat “stylo” heeft hij weer van de pubers die de nodige hoeveelheid straattaal spreken en doorgeven aan Liam.

Een andere keer vertelde ik mijn dochter dat het wel tijd was om naar bed te gaan (het was 22 uur) zei ze doodleuk: “Hoezo? Ik heb mijn eigen weg.”

Het mooie is: Als ouder heb je ook je eigen weg

Maar ik geef hem ook terug tegenwoordig. Ik heb namelijk ook mijn eigen weg. Ik krijg nu af en toe commentaar op de kleding die ik draag. Nou, eigenlijk krijg ik commentaar op een heleboel meer. Eigenlijk op bijna alles. Vaders van puberdochters… Jullie weten waar ik het over heb toch? Je bent niet alleen. Ik voel met jullie mee. Misschien moeten we ons verenigen in een Facebook groep waar we ervaringen en tips uitwisselen.

Want als je denkt dat je een beetje levenservaring hebt, een dikke huid door het zakendoen of zoals ik op Beursplein 5 op de optiebeurs hebt gewerkt en denkt wel wat te kunnen hebben, dan gebeurt het volgende: Je wordt vader van een dochter. En dan lijkt alles nog helemaal goed totdat ze een bepaalde leeftijd krijgen en dan ineens ben je niet cool meer. Maar nog erger. Zij weten alles (ja echt alles, dit is niet overdreven) beter.  

Dus dan krijg je commentaar, veel commentaar. Behalve als je gul bent met kleding geven of geld dan krijg je ineens knuffels en dan is alles weer heel even net als vroeger toen ze je kleine meisje was. Maar dat duurt meestal niet heel lang.

Heel raar hoe dat gaat.

In ieder geval. Als ik teveel commentaar krijg dan heb ik nog maar een paar woorden die mij redden en die woorden zijn:

Ik heb mijn eigen weg

Als je iets te melden hebt doe dat alsjeblieft. Ik connect graag met je en wil altijd bijleren. Dus als je nog goede tips hebt, don’t be a stranger!

Groetjes, succes en veel plezier deze week.

– Tim

Koop een leuk boek met nog meer filosofische lessen van kinderen. Voor jezelf of een vriend of  vriendin.

Hier vind je het blog van Tim van vorige week.


Gepost onder Inspired by met de tag No stress

Tim van der Vliet

door Tim van der Vliet

Reacties